Waarom influencers voor je merk kunnen werken en wanneer niet

Nee, dit is geen promo praatje voor een influencer marketing bureau, dat ben ik niet en heb ik niet. Ook ben ik geen influencer met duizenden volgers. Ik ben een alerte ondernemer die de laatste trends volgt en deze graag inzet. De laatste tijd hoorde ik de term influencer zo vaak, kreeg ik er vragen over en zo is dit artikel ontstaan. Een artikel over influencers om jou te informeren en misschien wel een beetje te beïnvloeden, ben ik toch een beetje een influencer.

Kracht van het netwerk

Eén van de langstlopende onderzoeken ter wereld, waarbij wetenschappers een groep mensen volgden vanaf hun geboorte tot aan hun dood, toonde aan dat de best voorspellende factor voor een lang leven niet beweging of voeding is, maar de kracht van je netwerk. Daarom zullen we er alles aan doen om het netwerk te bouwen, te koesteren en uit te breiden. Het is een vorm van overleven. Met dit gegeven in het achterhoofd kijken we naar de social media vandaag. De drang om zo veel mogelijk volgers te hebben, zoveel mogelijk likes, zoveel mogelijk shares… is niet raar het is heel natuurlijk.

Marlboro man

Wie kent de Marlboro man nog? Een influencer uit de jaren vijftig. Een verzonnen figuur die stoer was, op een paard reed, deed wat hij wilde én rookte. En dat laatste was precies wat de adverteerders wilde bereiken; dat jij ging roken om je zo stoer als een Marlboro Man te voelen. Maar deze man was niet echt! We laten ons graag voorliegen, en zelfs als we weten dat iets of iemand niet echt is, dan nog willen we erin geloven. Vandaag de dag is het niet anders. Hoewel tabak reclame verbannen is hebben we nu kledingmerken die fictieve figuren verzinnen die ons inspireren en het gevoel van zelfvertrouwen geven áls we deze kleren ook dragen. Hierboven de afbeelding van Lil Miquela, 1,6 miljoen volgers op instagram en ze bestaat niet eens! Een computer animatie, een avatar, die in alle foto’s ge-photoshopt is. FD wijdde gisteren, 16 juli 2019, een groot artikel aan haar en andere virtuele influencers.

Branding by Association

Een ander verhaal over beïnvloeding via bekende figuren dat mij altijd bij gebleven is, is het verhaal van JT Foxx. Ik was een aantal jaar geleden uitgenodigd voor een seminar over succesvol ondernemen. De naam National Achievers Congress deed mij nog niets vermoeden over het ‘fake’ spektakel wat mij te wachten stond. De eerste spreker was ‘Branding Expert’ JT Foxx. Een arrogante Amerikaanse snelle gast die begon met een Hollywood-achtige trailer over zichzelf met foto’s van hem en legio beroemdheden erin gemonteerd. Zo, zo, die moet heel wat zijn en toen hij na 3 minuten oorverdovende herrie op kwam kreeg hij een staande ovatie. Wat hij toepaste was ‘Branding by Association’. Hij associeerde zichzelf met Arnold Schwarzenegger, Steve Wozniak, Eric Trump… en velen anderen door hen te betalen om op de foto te gaan. Je kon zelfs op één van zijn duurbetaalde events met Amerikaanse sterren op de foto om hetzelfde te doen. Nu denk je, wie trapt daarin? Nou het was ellebogenwerk voor de ‘slechts 100 beschikbare’ tickets à 1500 EURO.

Wannabe influencers

Ok, denk je op dit punt, dat is best heftig maar wat kan ik ermee? Jij bent trots op jouw bedrijf/ product en wil je merk juist in een positief daglicht zetten. Hoe gebruik je dan influencers op een positieve manier? Houd het klein! Begin te zoeken naar mensen die jouw doelgroep zijn en die je graag associeert met jouw merk. Dit kunnen mensen zijn op instagram, pinterest of youtube. Laat je niet verblinden door aantal volgers, kijk naar de interactie. Heeft iemand 4000 volgers en maar 38 likes per foto en geen comments? Dan is de achterban misschien wel nep (fake accounts) of in ieder geval niet betrokken.

Barterdeal

Kies 5 mensen uit die je persoonlijk benadert, check ook andere kanalen en activiteiten van die persoon. En vraag of ze jouw product willen testen en daar wat over willen delen op social media. De portemonnees blijven nog even gesloten. Spreek duidelijk af wat je verwacht en of deze (micro)influencer ook met andere merken werkt en zo ja hoe en hoeveel? Blijf vinger aan de pols houden en meet je resultaten.

Vermijd de tussenkomst van bureaus, sorry contacten in PR, zij kunnen dan wel rechtstreeks in contact staan met de influencers. Maar het blijft een tussenschakel en de connectie tussen jouw bedrijf en de influencer is er niet. Ook moet het bureau er wat aan verdienen. Dit geld niet voor grotere bedrijven (100+ mws) waar uitbesteden wel een voordeel op kan leveren.

Wanneer niet

Ik zou geen influencers inzetten wanneer je vooral diensten levert aan directies/ boardrooms. De doorsnee CEO kijkt gewoon minder naar social media en de influencers. Het gaat hier om kennis en kennissen (aanbeveling) en niet de Marlboro man of Lil Miquela. Sowieso is het bij het leveren van maatwerk diensten lastiger influencers te gebruiken omdat mensen niet altijd de hele context begrijpen. Je kan het wel inzetten als je een oprECHTE reviews krijgt, social proof noemen ze het dan. Kortom experimenteer maar begin dichtbij en klein.

Wil je even sparren wanneer het wel of niet zou werken, of hoe je überhaupt jouw Personal Network Plan moet opstellen, meld je hier aan en dan krijg je alvast de reeks: 10 geboden van Personal FANding (personal branding maar dan in het kwadraat) in je mailbox! Gratis en voor niets.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

p.s. over de titel van deze blog: hij schuurt een beetje, je denkt ‘hé dit klopt taaltechnisch niet’ en dan heb je ineens al doorgeklikt.. zo werkt beïnvloeding ook. Hoe ‘gelikter’ hoe sneller mensen erover heen lezen en niet klikken. Dus ja de titel was met opzet een beetje apart 😉