Wie bepaalt jouw carrière?

Jij, natuurlijk!

Doe je waar je goed in bent of ben je vooral goed geworden in wat je doet? Wanneer je jezelf gaat afvragen hoe je bent gekomen waar je nu zit en beseft dat dit niet allemaal jouw eigen keuzes zijn, lees dan vooral verder.

Je wordt betaald voor waar je goed in bent. Je moet resultaten leveren en dan komen de loonsverhogingen en de erkenning ‘vanzelf’, misschien krijg je zelfs aandelen van het bedrijf aangeboden. Je bent gemotiveerd en taakgericht, hebt een doel voor ogen. In de eerste fase van de carrière zijn er vele incentives, die jou motiveren. Maar na verloop van tijd zijn deze incentives gerelateerd aan je status misschien niet meer zo motiverend.

Je behoeften veranderen. Vooral wanneer je zelf niet meer de controle hebt, verdwijnen motivatie en zelfvertrouwen als sneeuw voor de zon. Overweeg dan een carrière plan. Jouw eigen route in het werkende leven!

Het ontdekken en meten van allerlei persoonlijke aspecten zoals (gedrags-)eigenschappen, vaardigheden, talenten, behoeften en drijfveren is een investering in je leven welke zich dubbel en dwars terug betaald. Je zal inzicht krijgen in waar je staat en waar je heen gaat. Laten we eens kijken in welke fase van je carrière waar je nu staat.

Fase 1

De ‘newbie’, je start met werken en je hebt een steile leercurve. Ondanks dat je net begint blaak je van zelfvertrouwen en ben je niet te stoppen. In je baan zal je getest worden op je leervermogen en moed. Wanneer je meer successen boekt dan krijg je ook meer geloofwaardigheid. Je salaris is OK.

Fase 2

Men ziet jou als capabel maar nog wel aan het leren. Ambitie (en zelfvertrouwen) zijn aan accelereren. De organisatie kan jou als een veelbelovend talent zien. Je bent ook je eigen identiteit in je carrière aan het ontwikkelen. Met de resultaten en ervaring stijgt ook je inkomen.

Fase 3

Je bent bekwaam en staat aan de vooravond van meesterschap. Leren inspireert je, maar in een langzamer tempo. De ooit ‘niet-te-stoppen-houding’ om te slagen kan afnemen. Management en jouw collega’s zien je als geloofwaardig en iemand die snel doorstroomt, daar boven op stijgt je maandelijkse compensatie.

Fase 4

Je bent er! Je hebt ‘carrière gemaakt’. Echter, de glorie van een vet salaris, promoties en de vervulling van jouw status als expert zijn nu te zien in de achteruitkijkspiegel. Er kan je een gevoel van leegte bekruipen. Motivatie en drive zijn slechts een druppeltje. Je hebt een verlangen om van baan te veranderen, maar je gelooft dat de keuzes beperkt zijn. Bovendien verbleken die opties altijd ten gunste van je comfortabele status-quo.

Fase 5

Wrok, verveling en isolatie hebben de honger om te groeien en te leren overschaduwd en een gevoel van beklemming is naar voren gekomen. Het idee om altijd gebruik te maken van jouw expertise is weerzinwekkend voor je, ongeacht het geld. Deze emotionele onrust beïnvloed nu ook je privé leven.

Ok. De laatste fase schrikt misschien af, maar je wil niet weten hoeveel mensen er al met één been in deze fase staan. Je loopt er op leeg. Heb jij je herkent in één van de fases? Dat is een start, neem het roer in handen en bepaal zelf de vervolg koers. Of je nou wel of geen steun van je werkgever krijgt, maak een plan! Zelf keuzes maken zorgt ervoor dat jij jouw carrière bepaalt.

Wanneer is het juiste moment om dat te doen? Altijd! Maar ben je in de derde fase ga dan sowieso je carrière herijken aan je eigen wensen, dromen en drijfveren.

Waarom? Als je nu al voorzichtig om je heen kijkt dan ben je (onder)bewust ook bezig met de keuze. En wil je een ‘gewilde’ kandidaat blijven dan zal je zelf gemotiveerd moeten zijn om te blijven leren en ontwikkelen!

Noot aan werkgevers: Ga met elke werknemer zitten: plan een groeigesprek, maak een carrière plan… doe iets! Zorg voor balans tussen de doelen van het bedrijf en doelen van de medewerker.

Het vraagt moed en daadkracht om naar de waarheid te kijken. Wat is het beste voor jou, wat is het beste voor het bedrijf en wat is het beste voor jouw carrière?