Waarom het Persoonlijk Ontwikkelbudget nauwelijks wordt gebruikt

In juni dit jaar kwam het nieuwsbericht naar buiten dat de overheid werkt aan een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. Dus ook voor ZZP-ers. Leven lang ontwikkelen staat hoog op de agenda van het kabinet. Meer investeren in scholing en duurzame inzetbaarheid is daarbij heel belangrijk. Het kabinet wil dat mensen werkend en gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen.

Maar wist je dat ongeveer 1,3 miljoen werknemers nu al, via cao-afspraken, recht hebben op een individueel ontwikkelbudget. Maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van of kan daar gebruik van maken. Er wordt gewerkt aan een scala van stimuleringsmaatregelen.

Waarom gebruiken mensen het budget niet? Allereerst onwetendheid: is er budget dan? En wat wordt er dan van mij verwacht? Wat moet ik ontwikkelen? Uiteindelijk komt het op jezelf aan. Daarom deel ik 5 actiepunten zodat jij wél verstandig met jouw persoonlijke ontwikkelingsbudget om gaat.

Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden.

Minister Wouter Koolmees

  1. Allereerst: Heb je een persoonlijk ontwikkelbudget? Als je het antwoord niet weet en je bent in loondienst: vraag het na. Zijn er voorwaarden aan verbonden en voor welke termijn geldt jouw budget? Ben je ZZP-er, dan bepaal je zelf je budget. Persoonlijke ontwikkeling is ook het lid zijn van een netwerk of vereniging, het bijwonen van seminars of congressen. En natuurlijk het bijhouden van je kennis op jouw vakgebied(en).
  2. Maak een plan. Download hier de Persoonlijke Ontwikkelings Planner. Vul hem in, print hem uit en hang hem op. Zodat je er dagelijks aan word herinnerd. Hierop staan je onderwerpen: waar wil je in ontwikkelen, hoe ga je dat doen? Door het lezen van boeken of een e-learning of ga je naar cursussen of seminars. Koppel hier concreet acties aan.
  3. Bespreek je plan met anderen. Die ene collega die jou goed kent, je partner of een coach. Hij of zij kan je bevragen: Wil je je hierop ontwikkelen omdat het mooi op je CV staat of dat je het écht interessant vind? Het is niet voor niets dat je altijd hoort: Doe waar je gelukkig van wordt of kies wat jíj leuk vind.
  4. Wees je bewust van jouw belemmerende overtuigingen of barrières. Een leven lang ontwikkelen is niet zo maar geregeld, er zijn verschillende fases waar je door heen gaat. Eén van de eerste fases is ontkenning, misschien dat daarom ook zoveel mensen het budget niet gebruiken. Herken jij één of meerdere van deze overtuigingen? Onderzoek deze want dit kan ervoor zorgen dat je niet in actie komt.
  • Het is niet zo nodig, ik heb al een routine in mijn werk
  • Met die verandering gaat het niet zo snel, het is wat ver-van-mijn-bed-show
  • Ik ben onzeker of ik het wel kan of leuk vind
  • Privé is belangrijker dan werk en leren kost mij (privé) tijd
  • Gezien mijn leeftijd heeft het niet meer zo veel zin
  • Verandering brengt onzekerheid met zich mee

5. Urgentie: kom in actie! Over tien jaar zal de helft van werkend Nederland niet meer geschikt zijn voor zijn huidige werk. Door technologie, digitalisering en robotisering is niet al het werk meer gegarandeerd. De helft van Nederland zal (vooral digitale) vaardigheden moeten verbeteren om in de toekomst nog werk te hebben. aar om te veranderen komt het toch aan op GEDRAG. Je overtuigingen (mindset) bepalen je gedrag en je gedrag bepaalt de actie en ervaring. Hieronder zie je de elementen die hierbij van belang zijn.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In het onderzoek naar Leven Lang Ontwikkelen is gebruik gemaakt van het Kantar Behaviour Framework, je kan aan de hand van een aantal vragen en elementen jouw overwegingen maken. Vind je het lastig om te bepalen wat jij het beste kan doen, of hoe je jouw team stimuleert om zich te ontwikkelen? Laten we dan in gesprek gaan, ik kan je een aantal handvatten mee geven; gesprekstechnieken en coaching vaardigheden. Zodat jij, ofwel jouw team of bedrijf in ontwikkeling blijft.

Waarom ik hier over schrijf

Wat doe ik? Ik raak mensen. Of het nou een training, coaching sessie of lezing is, ik ben in staat om mensen te observeren, analyseren en zelfvertrouwen te geven om in actie te komen. Met als resultaat: groei! Persoonlijke groei, teams die elkaar weten te vinden of meer eigenaarschap, you name it; samen kies je het gewenste resultaat. De reden voor dit artikel; elk jaar weer in november merk ik een een urgentie in het ‘opmaken’ van budgetten, stress over verzinnen van teamtrainingen, dat hoeft niet. Leven Lang Ontwikkelen is niet is van het laatste of eerste kwartaal, dit zou in je dagelijkse werk moeten zitten.

Met een enthousiaste groet,

Karlijn L’Ortye | 06-15611991 | hello@karlijnlortye.com

Voor dit artikel hebben ik diverse bronnen geraadpleegd, waaronder het rapport Leven Lang Ontwikkelen, gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid.