Wat je moet weten voordat
je weer live trainingen gaat geven

De versoepeling van de maatregelen zorgen ervoor dat de samenleving voorzichtig weer op gang komt. Maar met risico’s uiteraard. Om deze zo veel mogelijk in te perken heeft de overheid/RIVM richtlijnen opgesteld die we allemaal wel kunnen opdreunen. Maar wat moet je doen en weten als trainer voordat je weer live met een groep aan de slag gaat? Daar ben ik in gedoken en deel met jou een voorbeeld protocol voor de professionele trainer.
 

Wat mag wel

Samenkomsten waren verboden maar per 1 juni 2020 mogen we weer met maximaal 30 personen* samenkomen en moet iedereen 1,5 meter afstand bewaren.
Je mag hiervoor zelf een locatie kiezen, maar dat is niet gemakkelijk. Zo heb ik, uit rondvraag bij congrescentra en trainingslocaties, begrepen dat er nog maar 10 tot 20% van de capaciteit van een ruimte te gebruiken is. Bijvoorbeeld: waar eerst 20 mensen in een zaal prima konden zitten kan je nu met de 1,5meter regel maar met 4 tot 5 mensen zitten. Ook zijn er strikte voorwaarden en hygiene voorschriften, hierover meer later. Heeft jouw opdrachtgever zelf een ruimte zal je voorbereidingen moeten treffen. Het advies ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ is niet meer voor iedereen van toepassing alleen voor risicogroepen.
 
*) 30 personen is NIET inclusief personeel van een locatie, dit was onduidelijk maar inmiddels helder gecommuniceerd door de overheid.
 

Wat mag niet

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Dus dichterbij elkaar zitten, of dichtbij elkaar staan mag gewoonweg niet. Vandaar alle looproutes en afzettingen. Alle oefeningen, werkvormen of opdrachten die ervoor zorgen dat je deelnemers dichterbij elkaar staan dan 1,5 meter zijn niet toegestaan. Let hierbij op bij het design van je training. Trainers en coaches zijn niet expliciet genoemd bij contactberoepen en gelden dus niet als uitzondering. Deelname aan je training zonder aanmelding of zonder vooraf contact (zie voorbereiding) is ook niet toegestaan.
 

Voorbereiding

De opdrachtgever en jij zijn overeengekomen weer live trainingen te plannen. Hiervoor zal je als trainer voorbereidingen moeten treffen.
 
1. De ruimte; bezoek de ruimte vooraf en bedenk hoe je de looproute maakt, de tafels en stoelen neer zet en hoe je de 1,5 meter gaat borgen. Tip: maak drie opstellingen: één voor groepsgesprekken, één voor 1:1 / 2:2 gesprekken (break-outs) en één actieve waarbij je bijvoorbeeld flips aan de muur hangt en vakken op de grond afzet waar iemand kan staan om te plakken of tekenen.
2. Iedere deelnemer moet zich aanmelden of registreren. Jij moet als trainer een deelnemerslijst hebben voor aanvang.
3. Er moet vooraf een check plaats vinden of er risico’s zijn. Doe dit zelf door de deelnemers te bellen, mailen of een vragenlijst in te laten vullen. Wat vraag je dan:
 
– Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis.
– Heeft één van uw huisgenoten bovengenoemde klachten? Blijf thuis.
– Heeft u het coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld? Blijf thuis.
– Heeft u contact gehad met iemand die het coronavirus heeft of heeft gehad de afgelopen 14 dagen? Blijf thuis.
– Bent u op dit moment in quarantaine omdat u direct contact hebt gehad met iemand waarbij het coronavirus is vastgesteld? Blijf thuis.
 
De vragenlijst van het RIVM kan je hier vinden. Ik zou willen toevoegen: 
– Heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig en maak zelf de afweging, je bent nergens toe verplicht.
 
4. Hygiene: De basisregels die kennen we wel uit ons hoofd. Maar toch, print deze poster uit en hang hem op. Prent het in je eigen hoofd en begin ermee bij je training. Zorg ook dat je zelf desinfecterende gel mee hebt (een pompje voor je deelnemers en een doos tissues is nog vriendelijker). Gebruik je materialen die rond gaan? Zoals een bal over gooien, bedenk een alternatief zoals de ‘lucht microfoon’.

D-day! De training

Als de dag aangebroken is dan voel je de stofjes weer door je lijf die je scherp houden en zo geschikt maken voor dit vak. Ik zorg er uiteraard altijd voor dat ik er vroeg ben. Maak de ruimte het liefst een dag ervoor klaar en anders ruim voordat er iemand is. Zorg voor zo min mogelijk verplaatsingen van al je deelnemers tegelijk in en om de ruimte. Bijvoorbeeld het koffie halen, dat mag gespreid over de dag in wegwerp bekers of strikt in de eigen mok. Op De website van DE vond ik nog meer richtlijnen. Spreek met je opdrachtgever af wie er een desinfecterend doekje over het apparaat haalt. Werk even niet met kannen thee/koffie. 
Tijdens de training ben ik gewend rond te lopen, dichtbij de mensen te zijn. Dit zal voor mij het meeste wennen worden. Ik heb bedacht dat ik vier post-its op de grond plak waar ik tussen kan bewegen en welke altijd 1,5 meter van de deelnemers af is. 
Wil je materialen uitreiken? Leg deze op een tafel klaar naast elkaar of 1 per tafel of stoel met de naam zichtbaar erop. Vermijd zo veel mogelijk dat zaken van hand tot hand gaan. 
Gebruik van pennen, postits en andere materialen: geef ze weg aan de deelnemers of neem ze in in een apart mandje of zakje en desinfecteer alles thuis. 
Het klinkt allemaal heel overdreven maar ook wij moeten ons aan protocollen en richtlijnen houden. Er staan geen boetes op zover ik weet maar hier geldt: ‘Better Safe than Sorry’ 
Wanneer je werkbladen of formulieren (zoals een evaluatie) gebruikt, digitaliseer dit zo veel mogelijk. Gebruik Google Docs of Google Jamboard om samen te brainstormen 
Ik sprak ook met een collega die mediator is en zij had afgelopen week een live meeting met vier mensen. Zij gaf aan dat wanneer je zo in je werk zit, in de inhoud, dat je snel de verplichte afstand vergeet. Voor je het weet zit er minder dan een meter tussen jou en je gesprekspartner in. Daarnaast is het passeren in de gang iets wat je ’snel’ even doet maar dan behoud je dus niet ten allen tijde de afstand. Wees je er bewust van en zorg desnoods voor iets zichtbaars wat je aan herinnert. Ik zet dan zelf een kruisje op mijn hand en spreek hardop uit wat ik niet moet vergeten. 
Houd de ruimte goed geventileerd! Er zijn studies zijn dat er in kleinere en slecht geventileerde ruimtes de kans op infectie groter is. Daarom: ramen en deuren open. 

Tot slot

Hoe gewend je ook bent om even na te praten in een groepje, nog even de hand te schudden en je deelnemers hartelijk uit te zwaaien, dit kan niet op de normale manier. Houd de regels in je achterhoofd. Ik denk niet dat dit het nieuwe normaal is maar het tijdelijke abnormaal. Daar moeten we aan wennen en is er voor een half jaar, jaar, twee jaar. Wie weet het? Dichterbij komen, aanraken en daardoor verbinden dat zit in onze aard, dat komt terug. 
Voor het opstellen van deze blog heb ik meerdere mensen en bedrijven geraadpleegd. De meest waardevolle informatie kreeg ik van Eric Kerssies, directeur Bouw- & Infrapark en tevens congreslocatie. Hij overhandigde mij deze brief: 2020-0507 COVID-19_Update_stand_van_zaken van Ministerie van Volksgezondheid over de algehele stand van zaken en op basis waarvan de versoepelingen aangekondigd zijn. Er heerst nog veel onduidelijkheid over de gang van zaken voor verschillende beroepsgroepen en daarvoor wordt hard gewerkt door branche verenigingen. Voor de trainersbranche zie ik dit niet, vandaar dat ik besloot mijn research met jullie te delen. 
Heb ik naar jouw mening onjuistheden vermeld of heb je aanvullingen of opmerkingen. Schroom niet mail mij op hello@karlijnlortye.com
Succes en geniet ervan om straks weer onder de mensen te zijn! 
 
Wegens het overweldigende aantal reacties geef ik een webinar over dit onderwerp. Schrijf je kosteloos in: