Over Karlijn

Mijn eerste succes

Mijn eerste succes? Ik ben geboren! Hoeveel ik er achter mij heb gelaten weet ik niet precies maar dat het een mijlpaal was stond vast. Op 30 augustus 1982 zag ik het levenslicht. Ik groeide op in een warm gezin op de Veluwe.

Ik kom uit een ondernemersgezin, mijn opa was een bekende architect (van o.a. de koepel van het Dolfinarium) en mijn ouders runden een assurantiekantoor.

Schooltijd

Naar school gaan vond ik niet bijzonder leuk, ik was anders dan anderen. Ik hield mij veel liever bezig met mijn eigen snoepwinkel vanuit de caravan van mijn ouders. Ik was 11 jaar en dat was mijn eerste bedrijfje, mijn ouders leerden mij waardevolle ondernemerslessen over inkoop, marge en marketing. Ik ben zelfs een keer failliet gegaan. 

Reizen

Na het afronden van de HAVO kreeg ik uit werkelijk elke beroepskeuzetest iets anders en eigenlijk wilde ik maar één ding: reizen door de USA.

Dat heb ik gedaan in 2001; vier maanden met een busje door 35 van de 50 Verenigde Staten van Amerika gereisd. Een hele bijzondere reis!

Werken

In september 2001 kwam ik terug, de meeste studies waren toen al begonnen. Ik wilde niets liever dan (door)werken. Voor mijn reis had ik gewerkt in de retail. Maar ik wilde het bedrijfsleven in en kreeg een baan als debiteurenbeheerder bij een incassobureau. Niet mijn droombaan maar wel een top kantoor met veel mogelijkheden.

Ik ben autodidact en leer dus het liefst in de praktijk, daardoor klom ik op de carrière ladder en kwam ik als juridisch assistent bij een advocatenkantoor in Apeldoorn terecht. Echter miste ik daar het klantcontact en de commerciële werkzaamheden. Ik had nog steeds geen idee wat ik ‘later wilde worden’.

Ik werd terug gevraagd bij het incassobureau om daar als accountmanager voor Noord Nederland te worden. Ik heb gewoon “JA” gezegd en ben in het diepe gesprongen. Deze periode was bijzonder en leerzaam. Waarom werden facturen bij klanten niet voldaan? Hoe was de taakverdeling? Doet de ondernemer waar hij goed in was óf hield hij zich vooral bezig met randzaken?

Ondernemerschap

Mijn ondernemerschap kwam vrij snel naar boven en ik besloot een dienst op te zetten voor ondernemers om deze te ‘ontzorgen’.

In 2005 richtte ik het eerste Personal Assistant bedrijf van Nederland op. Ondernemers hadden ze mogelijkheid om enkele uren of vaste dagen een P.A. in te huren. In het eerste jaar nam ik twee medewerkers aan. Ik zat zelf op grotere projecten in de vastgoed sector. Efficiency is mijn ‘middle name’. Overal waar ik kwam nam ik processen onder de loep, deed suggesties voor verbeteringen en werden de juiste mensen op het juiste plek gezet.

Life time learning

Op een donderdagavond in november 2007 woonde ik een training bij: ‘Conquer the Crash’ . Het ging over de kredietcrisis die ging komen. Ik geloofde elk woord en wist dat dit veel zou betekenen voor mijn bedrijfsmodel (een luxe product uit een uren fabriek), voor mijn werknemers én mijn woonsituatie.

Ik kwam in actie en vlak voor het uitbreken van de crisis had ik een nieuw bedrijf en mijn medewerkers een nieuwe plek bij mijn klanten.

Professional Organizer

Het nieuwe bedrijf ‘Organizing Works’ leidde ik samen met een zakenpartner. Ik ging trainingen geven op het gebied van organiseren, plannen, time management en efficiency. Ik ontdekte vele talenten van mijzelf. Het was een prachtige tijd, we brachten een productlijn, een boek, een franchiseformule en een organizing methode op de markt. Ons team was in 2012 gegroeid tot tien man personeel. Met onze eigen methode en materialen hebben we ruim 250 Professional Organizers opgeleid in Nederland en België 

Het bedrijf was echt mijn ‘kindje’, maar in deze periode kreeg ik twee ECHTE kinderen. Tijd voor mijn eigen work/life balance. Ik vond het een doodeng besluit om te stoppen. Mijn compagnon heeft ons bedrijf echter voortgezet.

Derde bedrijf

Ik heb uitgerust, drie maanden wel te verstaan. Bloed stroomt waar het niet gaan kan. “IK BEN EN BLIJF ONDERNEMER” riep ik van een berg op de wintersport in 2016. Niet veel later richtte ik Talengy op.

Hoe ik ontdekt heb wat ik leuk vind, waar ik energie van krijg en hoe je van je passie je werk kan maken (hoe cliché) daar krijg ik voldoening van. Wat ik toen heb gedaan is een e-learning maken over het ontdekken van je talent. Deze staat op Udemy.com en draait goed. Na een periode van 2 jaar waarin ik honderden mensen live heb geholpen met de door mij ontwikkelde Talent Tree Methode gaf het mij niet de voldoening die ik kreeg bij het ondernemen. Daarom heb ik de lessen, inzichten en waardevolle content uit mijn bedrijf Talengy meegenomen naar een breder profiel. 

Karlijn L’Ortye als bedrijf(snaam)

Eind 2018 besloot ik mijn eigen naam als bedrijfsnaam te kiezen. Ik bèn mijn merk. Over merken gesproken, al lang was ik geïnteresseerd in online marketing. Ik ben tech savvy, technisch onderlegd dus, en ik besloot om met een team de cursus Growth Hacking van de Growth Tribe Academy in Amsterdam te gaan doen. Dit was een enorm leuke aanvulling op mijn ondernemersvaardigheden. De opgedane kennis kon ik gelijk in 2019 inzetten bij twee opdrachtgevers in de vorm van interimwerk. Ondernemen met en voor iemand anders, heel leuk maar ook pittig. Ik nam alles mee en besefte in de zomer van 2019 dat ik weer voor mijn eigen passies moet kiezen. En zie hier: De gepassioneerde ondernemende trainer die energie geeft!

Mijn purpose: Life time learning makes fun – voor elke professional!

Met een enthousiaste groet,

Karlijn L’Ortye